Saturday, January 7, 2012

Ülesanne 4

Valida kaks tugitehnoloogia toodet ja võrrelda neid omavahel.
  
Sissejuhtus
Kuna detsembris käisime oma kursusega Eesti Pimedate Raamatukogus, siis otsustasin ka selles koduses töös võrrelda tehnoloogilisis tooteid vaegnägijatele. Valisin võrdluseks näiliselt väga sarnased abivahendid pimedatele või nõrgalt nägijatele. Mõlemad on ekraanisuurendusprogrammid ja tekstile algselt peale vaadates jääb mulje, et tegu on ühe ja sama asjaga. Kuid teksti süvenedes leiame, et ekraanisuurendusprogramm on küll üks, kuid lisaks on neil täiesti erinevad abivahendid vaegnägijatele.

Pilt on võetud K. Kikkase kodulehelt.


Tutvume nüüd toodetega.

Ekraanisuurendusprogramm koos hääleväljundiga
Kui ekraanisuurendusprogrammiga on liidetud ka osaline kõneväljund, siis muudab see kasutaja töö hõlpsamaks. Sisuliselt on sellise lahenduse korral ekraanisuurendusprogrammile liidetud lihtne ekraanilugeja, mis suudab tuvastada aktiivse menüüelemendi, lugeda avatud dokumenti või muud sarnast ja suunata oma töö tulemuse kõnesüntesaatorisse.
Iga konkreetse taolise programmi võimalused võivad olla mõnevõrra erinevad siin toodutest.
Tuntumaid ekraanisuurendusprogramme koos osalise hääleväljundiga: Lunarplus, ZoomText Xtra level2, Magic koos häälega (Windows keskkonna jaoks) (Räpp, 2002).

Ekraanisuurendusprogramm koos ekraanilugejaga
Sellise lahenduse korral on omavahel integreeritud ekraanisuurendusprogramm koos ekraanilugejaga. Nii võib arvutikasutaja valida, kas kasutab mõlema programmi väljundit korraga või ainult ühte neist. Selline sümbioos lubab lisada ka ekraanisuurendusprogrammile “intelligentsust”. Sellel otstarbel lastakse ekraanilugejal juhtida ekraanisuurendusprogrammi fookuses olevat piirkonda. Viimane eristab omavahel integreeritud ekraanilugeja ja ekraanisuurendusprogrammi kasutamist lihtsalt ühte arvutisse installeeritud omavahel integreerimata ekraanilugeja ja ekraanisuurendusprogrammi kasutamisest.
Tuntumaid programme: Supernova (Windows keskkonnale) (Räpp, 2002).

Kokkuvõte
Mõlemad tooted on suureks abiks vaegnägijatele, kuid mulle tundub, et esimesena välja toodud ekraanisuurendusprogramm on tõhusam abivahend. Oleneb muidugi inimesest ja tema puudeastmest, aga ekraanisuurendusprogrammi koos hääleväljundiga kasutades saavad kasutada kõik pimedad (mõtlen just täispimedaid). Aga ekraanisuurendusprogrammi koos ekraanilugejaga kasutades peab oleme selle kasutajal säilinud mingi nägemisjääk. Viimast programmi ei saa kasutada täispime inimene.

No comments:

Post a Comment