Saturday, January 7, 2012

Ülesanne 3

IT rollist erivajadustega inimestele.

Meie, kui eripedagoogid, peaksime omale rohkem teadvustama, mis rolli mängib IT (see on siis arvuti, internet) erivajadustega inimeste elus.

Eripedagoogi jaoks on infotehnoloogial kolm eri valdkondades eri määral põimunud rollidegruppi:
  1. Arvuti kui laia profiiliga abivahend - sedalaadi tööd on ühised enamikule arvutikasutajatest (teksti- ja tabelitöötlus, andmebaasid, Interneti eri rakendused jne).
  2. Arvuti kui õpetusprotsessi lihtsustaja ja mitmekesistaja - siia kuuluvad nii mitmesugused arvutiga ühendatud eriseadmed kui väga lai valik erinevat õpitarkvara (nii spetsiifiliselt erivajadustega inimestele kui üldotstarbelist).
  3. Arvuti kui kompensatsioonivahend - eriti just raskete puuetega inimeste jaoks kujutab arvuti endast hindamatut abilist igat laadi eneseteostuseks (Kikkas, 2011).
Puuetega inimeste elukvaliteet ja eneseteostuse võimalused sõltuvad info, teenuste, toodete, abivahendite, hariduse kättesaadavusest ning samuti teiste ühiskonnaliikmete valmidusest arvestada erivajadustega inimestega. Puuetega inimeste valdkond on maailmas kiirelt arenev - kaasaegne infotehnoloogia ja abivahendid aitavad vähendada puudega inimeste vajadust kõrvalabi järele ning suurendavad seeläbi võimalusi osaleda aktiivsemalt ühiskonnaelus (Asuja, 2011).

Varasematel aegadel peideti puudega inimesed ära ja muu maailma jaoks ei olnud neid olemas. Tänapäeval on inimesed erivajadustest teadlikumad ja "sellised" inimesed on üks osa ühiskonnast. Selleks, et erivajadustega inimesed saaksid täisväärtuslikult elada ja töötada vajavad nad  juba eelpool mainitud infotehnoloogia vahendeid. Nendeks abivahenditeks on siis suurel määral arvuti ja internet. Kõige paremini oskab öelda just erivajadusega inimene, millist rolli IT tema elus mängib ja kuidas arenev infotehnoloogia on tema elu lihtsustanud.

Mart Laari ajaveebis on üleval Tõnis Möldre kirjutis teemal, miks ja kuidas IT-lahendused kergendavad puuetega inimeste elu.
Möldre arvates on kolm peamist põhjendust IT-lahenduste kasutamiseks ning IT vajalikkusest tänapäeva maailmas järgmised - Internet (üldse kvaliteetne arvutiühendus; -side) on näiteks liikumispuudega inimese jaoks oluline sellepärast, et võimaldab tal:
1) paljudel puhkudel olla sotsiaalne (suhelda muu maailmaga);
2) tarbida netis olevat informatsiooni – ennast harida ning oma võimalusi arvestades operatiivselt ning kiiremini ära kasutada näit. seadusandluses peituvaid võimalusi.
3) teha tööd kaugtöötamise vormis.

Infotehnoloogia mängib ka suurt rolli erivajadustega laste õpetamisel. Raske ja sügava vaimupuudega lastel on tänu IT-le võimalik tutvuda sellise maailmaga, milleta nad end muidu väljendada ei saaks. Töötan asutuses, kus autistist poiss ei tule tavaolukorras muu maailmaga suhtlemisel toime, kuid arvuti annab talle võimaluse end mingilgi määral väljendada. Poiss surfab internetis, külastab erinevaid kodulehekülgi ja loob ise muusikat. Jah, ta ei oska rääkida, adekvaatseid kirjutisi trükkida, kuid see eneseväljendus, mille ta on leidnud tänu infotehnoloogiale - see on hämmastav!

Soovitan vaadata ka videot, kus autistist tüdruk leiab arvuti abil viisi maailmaga suhtlemiseks...
Video leiad siit.

Eripedagoogide ülesandeks peaks olema teadvustada erivajadustega inimesi uutest IT võimalustest ja vajadusel tegema need abivahendid neile ka kättesaadavaks.

Asuja, T. (2011). Invamess 2012. [08.01.2012]
Kikkas, K. (2011). IT ja erivajadused. [08.01.2012]. 

No comments:

Post a Comment